Sposób przygotowania

Składniki

* 6 sztuk pałki z kurczaka
* 1 papryczka chili
* 1 papryczka peperoni
* 2 średnie cukinie
* 20g czosnek płatki
* 2 łyzki oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego
* Na marynatę:
* 7 łyżek oliwy
* 1 łyzka imbir w proszku
* 2 łyzka ocet balsamiczny
* 4 łyzka sos sojowy-ciemny
* 1 kostka czosnek
* 2 łyżki curry
* 2 łyżki ocet winny-czerwony
* sól,pieprz (po około 3 szczypty,mozna więcej to już rzecz gustu)


Etapy przygotowania

Pałki , cukinię i papryczki porządnie myjemy. Z powyższych składników robimy marynatę i przekładamy do niej udka,na wierzch kładziemy pokrojoną w krążki papryczkę chili--przykrywamy .Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.Jeśli nie ma takiej opcji to chociaż na 2h żeby wszystko ładnie się zamarynowało (przegryzło) Umytą cukinię kroimy w plastry nie za grube około 0,5cm. Naczynie smarujemy oliwą i teraz tak: Na spód dajemy połowę cukini,pokrojoną papryczkę peperoni i 10g płatków czosnku. Na to wykładamy pałki i na nie kładziemy resztę cukini i czosnku.Zalewamy resztą marynaty wraz z papryczką ,przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180*C środkowa półka grzanie (góra-dół) na półtorej godziny.Przed końcem mozna odkryć i sobie ładnie podpiec. Po tym czasie wyciągamy rozkładamy na talerze i . . . .

SMACZNEGO . . . .


Pyszne Ostre udka z kurczaka = niebo w gębie.Polecam :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Jak zawsze-czyli pysznie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    smaczne !!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Rarytas dla mięsożerców.
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    super pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !