Sposób przygotowania

Wodę należy zagotować z połową cukru i obgotować w niej obrane i poprzekrawane na połówki gruszki do miękkości i ostudzić. Należy uważać aby nie były ciapowate, rozgotowane.Żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Zagotować pół szklanki mleka, wlać do niego mąką ziemniaczaną rozprowadzoną kilkoma łyżeczkami zimnej wody. Mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Gorące mleko z mąką wlać powoli, mieszając, do utartego żółtka, dodać czekoladę w proszku. Poczekać, aż krem zgęstnieje i wtedy zdjąć z ognia i ostudzić. Gruszki wyłożyć na półmisek i polać kremem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    pyszny deserek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !