Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w sosie czekoladowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 5 sztuk
czekolada w proszku 2 łyżki
cukier 4 łyżki
mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w sosie czekoladowym

Wodę należy zagotować z połową cukru i obgotować w niej obrane i poprzekrawane na połówki gruszki do miękkości i ostudzić. Należy uważać aby nie były ciapowate, rozgotowane.Żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Zagotować pół szklanki mleka, wlać do niego mąką ziemniaczaną rozprowadzoną kilkoma łyżeczkami zimnej wody. Mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Gorące mleko z mąką wlać powoli, mieszając, do utartego żółtka, dodać czekoladę w proszku. Poczekać, aż krem zgęstnieje i wtedy zdjąć z ognia i ostudzić. Gruszki wyłożyć na półmisek i polać kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 06.08.2011 20:40
pyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak