Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina w winogronach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina bez kości 1 i 1/2 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
olej do smażenia
sok z cytryny 5 łyżek
winogrona 30 dag
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
wino białe wytrawne 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina w winogronach

Mięso myjemy,zdejmujemy błonę , nacieramy przyprawami.
Formujemy pieczeń . oprószamy mąka i obsmażamy na silnie rozgrzanym oleju. Skrapiamy woda i wstawiamy do piekarnika w temp.180* C i pieczemy około 90 minut.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso wytwarzającym się sosem oraz winem i sokiem z cytryny.
Międzyczasie czyścimy winogrona, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Dodajemy je do mięsa na 5 minut przed końcem pieczenia.
Gotową pieczeń wyjmujemy ,kroimy w plastry i przekładamy na ogrzany półmisek.
Sos zlewamy do garnuszka. Podgrzewamy i przyprawiamy do smaku.
Zagęszczamy mąka ziemniaczaną wymieszaną w 1/3 szklanki wody. Gotujemy i gotowym polewamy pieczeń .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.03.2013 17:49
ciekawy przepis, trochę roboty jest z wyjmowaniem pestek z winogron, ale pewni watro się pomęczyć, lepsze ciemne czy jasne winogrona?
pacpaw 02.08.2012 20:47
zrobiła się ekskluzywnie
kotlet 07.11.2011 20:10
mięsko z owocami- rewelacja
ben-ka 19.10.2011 16:28
to cos dla mnie!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak