Sposób przygotowania

Grzyby suszone zalewamy szklankę zimnej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Zamrożone grzyby rozmrażamy. Kilka odkładamy do dekoracji.
W garnku szklimy na maśle cebule. Dodajemy pokroje w kostkę ziemniaki i chwile razem smażymy. Dodajemy rozmrożone grzyby i smażymy jeszcze chwilę . Zalewamy bulionem. Dodajemy moczone grzyby razem z woda w której się moczyły.
Wszystko gotujemy 15 minut.
Gotowa zupę miksujemy i przecieramy przez gęste sitko.
Doprawiamy śmietaną.
Do smaku dodajemy kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz.
Ponownie gotujemy. Pozostawione grzyby do dekoracji kroimy w plasterki i smażymy na oleju. Wyjmujemy osuszamy na papierowym ręczniku.
Dekorujemy nimi zupę już nalaną do talerzy.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szyba

    świetny przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    lubię zupki grzybowe,są takie pachnące.
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Benia może sobie pozwolić na borowiki, bo u niej czuć lasem..... a ja tylko pomarzę ....i czekam do swiąt.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przepyszna
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    jadłam tylko kilka razy
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    pyszna zupka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !