Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Połówki śliwek w syropie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 2 kg
woda 2 szklanki
cukier 75 dkg
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Połówki śliwek w syropie

Dojrzałe śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem sody. Przekroić na połówki, oddzielić pestki. Ciasno ulozyć w słoikach. zagotować wodę z cukrem. Gorącym gęstym syropem zalać śliwki. Pasteryzować 15 min. Tak przygotowane śliwki można wykorzystać na kompot, do ciasta, do owoców w galaretce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 10.07.2013 09:23
uwielbiam takie jedzonko
1j1o1l1a1 07.08.2011 15:01
też mnie zainteresowało zastosowanie sody:) może zapobiega fermentacji owoców? Ostatnio sfermentowało mi kilka słoików jabłek duszonych, mimo pasteryzowania :(
SmacznaPyza 05.08.2011 21:59
a co daje ta soda?
szyba 05.08.2011 19:52
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak