Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Minieklerki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 180 g
masło 80 g
woda 120 ml
jajko 6 sztuk
sól szczypta
mleko 350 ml
cukier puder 40 g
mąka kukurydziana 40 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
gorzka czekolada 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Minieklerki

Masło rozpuścić, dodać wodę i gotować przez 5 minut. Powoli wsypywać mąkę, mieszając mikserem. Ostudzić ciasto. Do zimnego ciasta wbić 4 jajka i ucierać mikserem. Ciasto formować szprycą w kształt litery S. Piec przez około 20-30 min w temp. 200 stopni. Po upieczeniu przekroić porcję ciasta wzdłuż na połówki. Mleko, 2 jajka, cukier puder, mąkę kukurydzianą i kawę zmiksować i gotować przez około 10 mi, mieszając. Napełnić eklerki masą. Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić w misce włożonej do większego garnka z gorącą wodą. Polać eklerki rozpuszczoną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak