Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa curry

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko z kurczaka 2 szt.
marchewka 1 szt.
seler naciowy 2 łodygi
por 1 szt.
curry 2 łyżeczki
woda 1 litr
mleko 1 szkl.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka pszenna 1 łyżeczka
natka pietruszki 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa curry

Udka z kurczaka zalać wodą, włożyć listek laurowy, ziarenka pieprzu. trochę soli, przykryć i gotować aż mięso zrobi się miękkie.
Wówczas mięso wyjąć, pozbawić kości i skóry i pokroić na małe kawałki. Włożyć z powrotem do wywaru.
Marchew pokroić w cienkie półplastry, pora w talarki, selera i jabłko w małe cząstki. Dołożyć do kurczaka. Wsypać curry i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Mąkę rozmieszać z mlekiem, wlać do zupy i chwilę potrzymać garnek na ogniu (ale nie doprowadzać do wrzenia). Podawać z groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak