Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki z bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl.
woda 1 szkl.
masło 125 g
cukier 1 łyżeczka
jajko 4 szt.
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z bitą śmietaną

Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Mimo iż trochę to trwa, nie wolno zaprzestać mieszania, gdyż po pierwsze zrobią się grudki, a po drugie masa się przypali. Po wszystkim obniżamy ogień i podgrzewamy jeszcze dwie minutki, aby odparować nadmiar wilgoci.
Garnek zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Następnie dodajemy jajka, po każdym z nich dokładnie mieszając masę, najlepiej mikserem. Ciasto powinno być się gęste, lśniące i lekko odstawać od ścianek garnka.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy na blasze cienkie paluszki o długości okolo 10 cm. Można robić to za pomocą szprycy albo zwyczajnie - łyżką. Pieczemy okolo 30 minut, aż ciasteczka ładnie się napuszą i zrumienią.
W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem.
Wyjmujemy eklerki z piekarnika i zostawiamy na chwilę, aby przestygły. Potem przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy obficie bitą śmietaną. Składamy obie połówki ciastek razem, układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 19.10.2011 22:31
ale mam chętke na eklerkę
Grażyna13 17.08.2011 14:39
Uwielbiam !
angelika14 11.08.2011 15:48
pychota
angelika14 11.08.2011 15:48
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak