Sposób przygotowania

Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Mimo iż trochę to trwa, nie wolno zaprzestać mieszania, gdyż po pierwsze zrobią się grudki, a po drugie masa się przypali. Po wszystkim obniżamy ogień i podgrzewamy jeszcze dwie minutki, aby odparować nadmiar wilgoci.
Garnek zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Następnie dodajemy jajka, po każdym z nich dokładnie mieszając masę, najlepiej mikserem. Ciasto powinno być się gęste, lśniące i lekko odstawać od ścianek garnka.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy na blasze cienkie paluszki o długości okolo 10 cm. Można robić to za pomocą szprycy albo zwyczajnie - łyżką. Pieczemy okolo 30 minut, aż ciasteczka ładnie się napuszą i zrumienią.
W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem.
Wyjmujemy eklerki z piekarnika i zostawiamy na chwilę, aby przestygły. Potem przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy obficie bitą śmietaną. Składamy obie połówki ciastek razem, układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Uwielbiam !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale mam chętke na eklerkę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !