Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gąski-zielonki w klarowanym masełku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielonki 2 kg
masło 1/2 kg
sól 1 łyżka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gąski-zielonki w klarowanym masełku

Na patelni o grubym dnie rozpuścić masło. Następnie ogrzewać, stale mieszając, aby się nie przypaliło. Po kilku minutach zacznie się tworzyć piana, usuwać ją do czasu, aż płyn będzie klarowny. Oczyszczone gąski posypać solą i pieprzem. Smażyć je na sklarowanym maśle aż się zrumienią. Przełożyć do słoików, zalać gorącym masłem (tym, na którym się smażyły). Natychmiast szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Ja jak mam więcej i mam w planie dłuższe przechowywanie, to gotuję jeszcze słoiki około 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariusz14 02.06.2012 17:23
mniam
1j1o1l1a1 05.08.2011 10:16
ciekawy sposób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak