Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 3 sztuki
cebula biała 2 sztuki
pieczarki 25 dag
boczek wędzony 15 dag
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana

Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą i drobno utrzeć. Cebulę posiekać na małą drobną kostkę i podsmażyć na kolor rumiany na oleju. Dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki, szczyptę soli, pieprzu i dusić pod przykryciem. Utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą i uduszonymi pieczarkami z cebulą. Przyprawić znów solą, sporą ilością pieprzu, dodać majeranek. Dowolnego kształtu formę do pieczenia umyć, następnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną, na wierzch ułożyć małe kawałki boczku i zapiekać w czasie około 1,5h w temperaturze ok. 150 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 24.08.2011 13:23
w zimie syta i pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak