Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe z musztardą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina bez kości 60 dkg
słonina 6 dkg
mąka 3 dkg
tłuszcz 4 dkg
cebula 10 dkg
musztarda 3 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 dkg
sól
pieprz
śmietana 1/8 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe z musztardą

Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić skośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, każdy plaster pobić na cienki płat tłuczkiem zwilżonym wodą. Słoninę pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, posiekać. Mięso osolić, każdy płat posmarować cienko musztardą, posypać cebulą, kłaść pokrojoną słoninę, oprószyć pieprzem, posypać tartą bułka. Zwinąć ciasno, zakładając boki do środka. Spiąć drewnianymi lub metalowymi szpilkami do zrazów (można użyć wykałaczek). Oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Gdy zrazy są miękkie, oprószyć sos resztą mąki, dodać pieprz, jeśli potrzeba, osolić, zagotować, dodać śmietanę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić rosołem, wywarem z zupy lub wodą. Wyjąć szpilki z mięsa. Zrazy ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem. Podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniakami, makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak