Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fondant - czekoladowy deser

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżeczki
masło 2 łyżki
czekolada 2 ciemna

Przepis i sposób przygotowania na: Fondant - czekoladowy deser

Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Odłóż 4 kostki.Do roztopionej czekolady dodaj cukier i wymieszaj. Po ostygnięciu dodaj żółtka i ubite białka.

Przygotuj naczynia do zapiekania - kokilek do sufletów, forma na muffinki. Wysmaruj je masłem i wlej czekoladową masę.

Rozgrzej piekarnik do 200oC. W każdej z porcji zanurz po dwie kostki czekolady i odstaw na 15 minut by się schłodziły. Następnie wstaw do piekarnika.
Piecz maksimum 10 minut. W tym czasie deser wyrośnie. Po wyciągnięciu odstaw jeszcze na 3 minuty.

Podawaj na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 06.02.2011 13:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak