Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
pomidory krojone z puszki 2 puszki
jajko 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
oliwki zielone 1 garstka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
pieprz
sól
przyprawa do potraw Kucharek 1 szczypta
pietruszka zielona 1 garstka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
bazylia 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
fasolka 0,5 kilograma

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki po grecku

Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy pieprz, sól, troszkę vegety, posiekaną natkę, wyciśnięty ząbek czosnku i mieszamy. Następnie 2 łyżki tartej bułki. Formujemy niewielkie klopsiki. Tak przygotowane mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego i dosypujemy garść oliwek. Do wysokiego naczynia lub blendera wlewamy zawartość puszek pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem, dwiema łyżeczkami słodkiej papryki, szczyptą ostrej oraz suszoną bazylią. Po dodaniu ząbku czosnku miksujemy. Wcześniej przygotowane mięso zalewamy zmiksowanym sosem i pieczemy bez przykrycia 35 minut w 180 st. C.W tym czasie gotujemy fasolkę z łyżeczką soli. Ugotowaną fasolkę zieloną wykładamy na duży półmisek, na niej kładziemy pulpety i polewamy obficie sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 22.01.2012 08:49
bardzo dobre
Justyna37 12.01.2012 15:54
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak