Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

0,5 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto: 3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 18%
1 margaryna
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
Masa: 2 szklanki mleka
czubata szklanka cukru pudru,
300 gram margaryny
2 budynie śmietankowe
3 galaretki
triskawki
dżem wiśniowy 260 g
jaja 3 szt.
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec

CIASTO: jajka, śmietanę, dżem, kakao i sodę ubić mikserem. Margarynę roztopić z cukrem, lekko przestudzić. Dodać do ubitych jajek i zmiksować.Potem mąkę połączyć z ubitymi składnikami. Piec ok.50 min w temp 180 st. C
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i po troszkę cukier na końcu wmieszać łyżką mąkę z proszkiem. Piec na złoty kolor w temp. 180 st.C
MASA: Ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać ostudzony budyń.
WYKONANIE:
W biszkopcie wyciąć kieliszkiem dziurki. 1 Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody. dwie pozostałe jak na opakowaniu. Piernik przekroić na 2 placki. Na jednym blacie ciasta rozsmarować masę, przykryć biszkoptem , zalać dziurki 300 ml galaretki. wystudzić w lodówce. Na galaretki w otworkach ułożyć truskawki. Po między ułożyć pozostałe krążki z biszkoptu. Zalać tężejącymi 2 galaretkami. I znów do lodówki , aby zastygły. Na to masa, drugi płat piernika i na wiech masa i dekoracja.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 26.06.2011 10:15
super
eli82 08.05.2011 12:12
rewelacja !!
ewelinapac 28.11.2010 21:24
super, wygląda ślicznie
stokrotka 22.11.2010 18:37
aż ślinka leci
Kate131 23.10.2010 08:00
świetne
Iwusia 12.09.2010 10:28
Bardzo fajne ciacho :)
Kate131 02.09.2010 06:52
super
IZABELA29 21.08.2010 10:51
pyszne
IlonaAlbertos 11.08.2010 16:23
Wygląda bardzo apetycznie.
iknkirke 22.07.2010 09:42
Smacznie wygląda.
klaudia879 09.07.2010 09:38
Wygląda kusząco:P
jolanka1 01.07.2010 15:24
Nie powinnam się chwalić, ale to ciasto jest naprawdę smaczne i warto je zrobić , ja wykorzystałam je zamiast tortu na urodziny, jest tak wysokie,że ledwo mieści się do lodówki:)
rosik93 01.07.2010 01:05
Bardzo apetycznie wygląda...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak