Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w sosie czekoladowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 sztuki
cukier 100 g
żółtko jajek 5 sztuk
gorzka czekolada 100 g
brandy 25 ml
wino białe 150 slodkie

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w sosie czekoladowym

Gruszki obrać ze skórki i gotować przez 15 minut. Czekoladę pokruszyć, włożyć do miseczki, a miseczkę do garnka z gorącą wodą. Rozpuścić czekoladę. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, włożyć miseczkę do garnka z gorącą wodą. Ubijać żółtka i wlewać do nich wino. Gdy sos stanie się gęsty dodać roztopioną czekoladę i zdjąć garnek z ognia. Do sosu wlać brandy i wymieszać. Można dodać szczyptę cynamonu. Gruszki ułożyć na talerzykach i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak