Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinówka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
cukier 0,5 kg
wódka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Malinówka

Maliny umieszczamy w dużym słoju. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum miesiąc, chociaż lepiej, żeby to było 6 tygodni. Raz na kilka dni można potrząsnąć słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił. Po miesiącu nalewkę można przefiltrować, przy pomocy pieluchy tetrowej - przy przelewaniu nalewki do butelek. Butelki zakręcamy i odstawiam jeszcze na minimum 2 tygodnie. Im dłużej nalewka poleży, tym jest lepsza - choć malinówce to pewnie nie grozi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak