Sposób przygotowania

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru (każdy rodzaj osobno). W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek, podlać winem, dodać ser, a gdy się rozpuści wlać śmietanę. Sos doprawić do smaku solą czosnkową i gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania do sosu dodać pokrojone w cienkie paseczki /julienne/ suszone pomidory oraz pokrojoną w plasterki ośmiornicę.

Szparagi przełożyć do żaroodpornego naczynia, obficie polać sosem i posypać parmezanem. Piec 15 minut w temperaturze 180ºC.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    proste i jednocześnie takie wykwintne!
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    ciągle te szparagi
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    linka1312

    dzielo sztuki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Bardzo apetyczne .
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    to niech ośmiornica sama zje te szparagi
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    ośmiornica??
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    dobre
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    jak na diecie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pewnie pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia41

    Wizualnie genialne, ciekawe jak w smaku ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    ciekawa \"kompozycja\" :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    wygląda pięknie, ale czy ja wiem z tą ośmiornicą... :D
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Cikakameku

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa36

    nie próbowałam czegoś takiego
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    wykwintne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    NatalkaC

    rewelacja.
  • 0
    img_2616
    Opublikowano

    asiatok

    OMG!!!! jak ja bym to jadła.......
  • 0
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    szparagi uwielbiam, zwłaszcza w sezonie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !