Sposób przygotowania

Jajko ubić wraz z żółtkami, dodać połowę cukru. Śmietankę doprowadzić do wrzenia i wrzącą stopniowo wlewać do wcześniej ubitych jajek z cukrem, ciągle ubijając. Borówki dokładnie umyć i odsączyć. Zmiksować z pozostałym cukrem. Odlać 1/3 szklanki powstałego musu, a pozostałą część dodać do mieszaniny jajek i śmietanki. Dokładnie wymieszać - aż powstanie jednolita masa. Przygotować żaroodporne foremki do babeczek i wysmarować je tłuszczem (margaryną, masłem bądź olejem). Do każdej z przygotowanych foremek wlać odlany mus jagodowy (borówki zmiksowane z cukrem), tak aby tworzył jedno centymetrową warstwę. Następnie całą foremkę dopełnić przygotowaną masą. Przygotować żaroodporne naczynie, które następnie napełnić do ponad połowy wrzącą wodą. Do wrzątku wstawić żaroodporne foremki z przygotowanym musem i zakryć je folią, bądź sreberkiem. Tak przygotowane naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20-25 minut aż zgęstnieje. Gotowy mus, po wystygnięciu, wyciągnąć z foremek. Według uznania, przed podaniem, każdą z powstałych musowych babeczek można polać dowolnego typu owocowym sosem.

Smacznego ;)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    fajny pomysł na deser:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Uwielbiam borówki i wszystkie desery z tymi owocami.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !