Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowy mus borówkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

borówki 250 gram
żółtka jaj 2 sztuki
śmietanka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowy mus borówkowy

Jajko ubić wraz z żółtkami, dodać połowę cukru. Śmietankę doprowadzić do wrzenia i wrzącą stopniowo wlewać do wcześniej ubitych jajek z cukrem, ciągle ubijając. Borówki dokładnie umyć i odsączyć. Zmiksować z pozostałym cukrem. Odlać 1/3 szklanki powstałego musu, a pozostałą część dodać do mieszaniny jajek i śmietanki. Dokładnie wymieszać - aż powstanie jednolita masa. Przygotować żaroodporne foremki do babeczek i wysmarować je tłuszczem (margaryną, masłem bądź olejem). Do każdej z przygotowanych foremek wlać odlany mus jagodowy (borówki zmiksowane z cukrem), tak aby tworzył jedno centymetrową warstwę. Następnie całą foremkę dopełnić przygotowaną masą. Przygotować żaroodporne naczynie, które następnie napełnić do ponad połowy wrzącą wodą. Do wrzątku wstawić żaroodporne foremki z przygotowanym musem i zakryć je folią, bądź sreberkiem. Tak przygotowane naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20-25 minut aż zgęstnieje. Gotowy mus, po wystygnięciu, wyciągnąć z foremek. Według uznania, przed podaniem, każdą z powstałych musowych babeczek można polać dowolnego typu owocowym sosem.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 16.12.2011 19:16
Uwielbiam borówki i wszystkie desery z tymi owocami.
Adamorek 17.10.2011 23:29
dobre
Adamorek 17.10.2011 23:29
dobre
Izabela28 12.09.2011 13:56
fajny pomysł na deser:)
Teresa19 26.08.2011 15:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak