Sposób przygotowania

Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić do niego na 3 minuty obrane już migdały. Do garnka wlać jedną, stołową łyżkę wody i wsypać kostki cukru. Całość podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do zgęstniałego roztworu z cukru dodać podpieczone migdały. Dodać również zapach migdałowy do ciast. Delikatnie mieszać (uważać aby migdały się ze sobą za bardzo nie sklejały). Blachę do ciasta natrzeć olejem i rozprowadzić na niej przygotowaną masę migdałową (masa powinna mieć około 1,5-2 cm grubości) - forma do ciasta powinna być wąska. Najlepiej jakby masa nie stykała się z bokami blaszki - można tego uniknąć, gdyż migdałowa zawiesina jest bardzo rzadka. Następnie odstawić do zastygnięcia na około godzinę (lodówka nie jest konieczna). Po upływie tego czasu zastygnięta masę pokroić na prostokątne paski wyglądem przypominające wafelki.

Smacznego ;)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    olivka

    fajny przepis, dla łasuchów
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    ciekawy pomysł, warty wypróbowania:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    marchewka

    super, to z pewnością jest pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    krystyna24

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    dobre
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubię
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubię
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Warto wypróbować.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    dobre!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !