Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowe ptasie mleczko

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie w puszce 1 sztuka
śmietana kremówka 1/3 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżek
cytryna 1 sztuka
cukier 90 gram
syrop brzoskwiniowy 6 łyżek
twarożek 400 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowe ptasie mleczko

Cytrynę umyć, przekroić na pół i wycisnąć z obu połówek sok. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na drobniutkie i cienkie kawałeczki (może być też starta na tarce o dużych oczkach - ale jedynie szybkimi i krótkimi ruchami). Przygotowane kawałki brzoskwiń wrzucić do miski, dodać twarożek i dokładnie zmiksować. Następnie dodać cukier, sok z cytryny i syrop brzoskwiniowy. Ponownie zmiksować na średnich obrotach. Śmietankę kremówkę zmiksować dokładnie na sztywną pianę - około 5 minut na najwyższych obrotach. Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu (rozpuszczenie jej w wodzie na niewielkim ogniu). Gotową żelatynę dodać do wcześniej przygotowanej masy brzoskwiniowej wraz z śmietanką ubitą na sztywno. Dokładnie wymieszać lub zmiksować na średnich obrotach - około pół minuty. Następnie przygotowaną masę przelać do formy (okrągła lub prostokątna) i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (aż skrzepnie). Najlepiej podawać na zimno.

Smacznego ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 03.04.2013 00:27
pomysłowe i na pewno pyszne
Małgorzata106 28.03.2012 17:13
pycha
marchewka 30.08.2011 22:29
zapewne pyszne :)
Justa32 30.08.2011 12:20
mniam
Kate131 16.08.2011 08:06
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak