Sposób przygotowania

Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Nadal miksujemy na niższych obrotach, do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy łyżką, tak, aby składniki się ładnie połączyły. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180*C około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa śmietanowa: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.
Masa krówkowa: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej z puszki i miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem.
Przełożenie ciasta: spód ciasta smarujemy połową masy krówkowej, wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy resztą masy krówkowej oraz śmietanowej. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce białą czekoladą. Schładzamy w lodówce.
Smacznego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwona56

    super ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !