Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z truskawkami

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 100 gram
mąka ziemniaczana 40 gram
kakao ciemne 20 gram
cukier puder 110 gram
truskawki 500 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sok truskawkowy 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka
czekolada gorzka 200 gram
śmietana kremówka 1/2 litra
mascarpone 250 gram
cukier puder 1 łyżka
herbata 3/4 z cytryną
jajko 5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z truskawkami

BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kakao i obie mąki mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smaruję, przelewam do niej ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika z włączoną grzałka dolną i górną, bez termoobiegu.
Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.

MASA TRUSKAWKOWA: oczyszczone truskawki kroję na małe kawałki. ¾ szklanki soku wlewam do rondelka i zagotowuję, pozostały sok mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do rondelka, energicznie mieszając przez moment / tak jak kisiel /. Dodaję pokrojone truskawki i mieszam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia.

MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i łączę z czekoladą i serkiem.

WYKONANIE: biszkopt dzielę na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam zimną herbatą z cytryną, wykładam połowę masy truskawkowej, a na nią masę czekoladową. Przykrywam drugim blatem i postępuję tak jak z pierwszym. Nakładam trzeci blat, nasączam i rozsmarowuję masę czekoladową, również na bokach. Dekoruję truskawkami i czekoladową posypką.

*Tort najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta-25 29.06.2017 13:20
Truskawki w lecie goszczą w kuchni obowiązkowo!!! Z czekoladą - poezja!
Bożena Matuszczyk 25.01.2017 19:48
Piękny torcik .Super smaki;)
Lis 11.07.2016 08:18
Wygląda zachwycająco
smerfetka79 06.05.2016 10:25
dokładnie i do tego piekny!
KORAL 26.04.2016 22:51
Pysznie wygląda
tobi1989 19.03.2016 07:54
Zachwycający :)
Aneczka92 20.02.2016 20:11
Ale świetny! ;)
anka1988 28.12.2015 21:38
piękny tort!
pestka 21.10.2015 12:13
bardzo smaczny deser
Klausia 25.07.2015 19:32
dobry tort :)
Kasnaj 12.07.2015 09:36
pyszny przepis
IZABELA29 12.06.2015 18:12
pyszności
anilewe13
anilewe13 20.01.2015 17:16
mniam mniam
Iwona32 14.01.2015 12:46
fajne fajne :) mniam
caralajna 11.01.2015 20:21
pyszny torcik
Ada-Gaba 09.01.2015 19:00
poproszę kawałek
Ada-Gaba 05.01.2015 20:50
Bajeczny torcik
anemon 03.01.2015 09:32
Bardzo dziękuję.
Gracer 27.12.2014 19:00
Świetny przepis
IZABELA29 23.12.2014 07:29
Bardzo smaczny
Maridka19 12.12.2014 11:49
Pięknie to wygląda aż muszę zrobić na urodziny taki tort :)
ajrin 09.12.2014 15:35
uwielbiam torty...
Magda60 21.11.2014 15:22
swietny smak
IZABELA29 17.11.2014 09:52
cudowne połączenie smaku truskawek i czekolady
patusia713
patusia713 04.11.2014 19:39
to moje nowe wyzwanie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak