Sposób przygotowania

Ciasto biszkoptowe: mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek i ubić sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać kolejno ocet, 3/4 szklanki cukru pudru, żółtka i na samym końcu wymieszane mąki. Wstawić do piecyka na 30 minut (190 stopni). Ostudzić.

Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia.

Poncz: zagotować 1/4 szklanki wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, cukrem kryształem i aromatem waniliowym. Ostudzić i wymieszać z alkoholem.

Pomarańczowa bita śmietana: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, przestudzić i wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Śmietanę 30% wstawić do zamrażarki na 10 minut, a następnie ubić z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Połączyć ubitą śmietanę z sokiem pomarańczowym.

Przestudzone ciasto biszkoptowe nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć ubitą śmietanę i na wierzch tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Ładnie się prezentuje :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    świetnie wygląda i na pewno smaczne.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    musiała być smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    rewelacja
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    Rewelacja!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !