Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z czekoladowym nadzieniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
śmietana 150 ml
drożdże 35 g
sól do smaku
jajko 3 sztuki
masło 80 g
cukier 60 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masa czekoladowa według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z czekoladowym nadzieniem

Zrobić zaczyn drożdżowy: ciepłą śmietanę połączyć z drożdżami, 30 g cukru i 100 g mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 30 g cukru i cukrem waniliowym. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać pozostałą mąkę, żółtka z cukrem i szczyptę soli. Wymieszać i dodać 80 g masła. Wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na 8 trójkącików. Na każdy nałożyć łyżeczkę masy czekoladowej i zwinąć w kierunku wierzchołka. Uformować rogaliki. Posmarować wierzch białkiem. Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak