Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sero-makowiec szachownica

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt.
cukier puder 200 g
masło 150 g
cukier waniliowy 1 szt.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mak 250 g
cukier puder 200 g
kakao 1 łyżka
dżem 1/2 słoika
mąka pszenna 4 łyżki
jajko 4 szt.
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
twaróg 700 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sero-makowiec szachownica

Masa serowa: Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodając za pierwszym razem schłodzone masło. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do sera, wymieszać. Dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić na sztywno pianę, wszystko razem wymieszać.

Masa makowa: Mak sparzyć, przecedzić, ostudzić. Przekręcić dwa razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do maku, wymieszać. Dodać dżem, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić piane, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.

Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Kłaść na zmianę po dwie łyżki jednej i drugiej masy (żeby było na przemian, najpierw jasna, w odstępy między jasną ciemna. Potem na ciemną jasna a na jasną ciemna, i tak do wyczerpania składników).

Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 05.02.2012 18:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak