Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na czekoladowym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
cukier 1,5 szkl.
kakao 3 łyżki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jajko 4 szt.
woda 5 łyżek
masło 1,5 kostki
jajko 8 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na czekoladowym spodzie

Margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać 0,5 szkl.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.
Ser: 1 kg sera, 1 p masła + 0,5 p margaryny roztopione, 8 - 10 jajek (białka oddzielić od żółtek) żółtka utrzeć z 1,5 szkl. cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, skórkę lub zapach pomarańczowy.
Ser zmieszać mikserem z tłuszczem, żółtkami i mąką i 1 łyżeczką proszku do pieczenia, na koniec dodać pianę z białek.
Piec 60 min w 200 st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak