Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimne nóżki w galarecie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 2 szt.
golonka 1 szt.
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1 szt.
pieprz ziarnisty 3 szt.
sól 1 szczypta
Żelatyna wieprzowa Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki w galarecie

Nóżki i golonkę trzeba dokładnie umyć i oczyścić. Do sporego garnka włożyć nóżki, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, czosnek i przyprawy. Zalać całość wodą tak by lekko przykryła nóżki i włoszczyznę. Dodać sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż zmiękną i zaczną się rozpadać - mięso musi odchodzić od kości. Zawczasu wyjąć 3 lub cztery marchewki - ostudzić i pokroić w plasterki.
Ugotowane nóżki wyjąć na talerz - przecedzić wywar do garnka i przetrzeć warzywa. Pokroić mięso z nóżek - nie tylko mięso ale i chrząstki. Dodać mięso do przecedzonego wywaru. Dosypać żelatynę i doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając rozpuścić żelatynę.
Do miseczek włożyć po kilka plasterków marchewki i zalać mięsem w wywarze. Odstawić do przestygnięcia a następnie wstawić do lodówki by nóżki stężały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 19.12.2012 14:58
uwielbiam takie nózki! jak u mojej babci!
anja3107 26.02.2012 18:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak