Sposób przygotowania

Budynie należy ugotować wg przepisu. Różnica polega jednak na tym, że dodajemy oszklankę mleka mniej niż w przepisie. Powód jest mianowicie taki, że chcemy aby budyń był gęsty. Dlatego przy 2 budyniach dajemy nie 1 l mleka a 750 czyli o szklankę mniej.

Do gotujących się budyniów należy dodać cukier i mieszać ponieważ chceby , aby równomiernie się rozprowadził cukier.W trakcie gotowania budyniu pamiętajmy o mieszaniu. !! Budyń bardzo łatwo się przypala Gotowe budynie zdejmujemy z palnika. Następnie przelewamy je do garnka czy miski , który/a wcześniej został polany zimną wodą. Chodzi o to by budyń nie przywierał do garnka i odstawiamy do ostygnięcia.

GDY BUDYŃ JUŻ OSTYGNIE ucieramy na puszystą masę masło. Do przygotowanej masy z masła dodajemy chłodny, nie ciepły budyń. W innym przypadku moze dojść do tego,ze masa sie zważy.
Masło z budyniem mieszamy dokładnie i delikatnie. Trzeba uważać przy mieszaniu, żeby nie powstały grudki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !