Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruziński chleb serowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko letnie 250 mililitrów
sól 1 łyżeczka
masło 125 gram
cukier 1 łyżeczka
camembert 120 gram
mozzarella 125 gram
twaróg 125 gram
ementaler 125 gram
masło miękkie 15 gram
jajko 1 sztuka
drożdże świeże 40 gram
mąka chlebowa 550 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Gruziński chleb serowy

Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do pozostałego mleka dodaj masło i delikatnie podgrzewaj do rozpuszczenia się masła, odstaw do przestygnięcia.

Pozostałą mąkę przełóż do sporej miski, wlej wyrośnięty rozczyn, letnie mleko z roztopionym masłem i sól, miksuj około 10 minut. Następnie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze przez moment wyrabiaj rękoma. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość.

Przygotuj nadzienie: włóż do miski pokruszony twaróg, miękkie masło, jajko i całość zmiksuj. Dodaj pokrojone w kosteczkę pozostałe sery i wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószona mąką stolnicę i ponownie dobrze zagnieć ciasto rękoma. Rozwałkuj je na placek o średnicy 50 cm i oprósz mąką, złóż placek na pół, a następnie jeszcze raz na pół tak, aby placek stał się ćwiartką koła. Przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm, umieszczając na środku formy róg ciasta. Rozłóż ciasto tak, aby równomiernie zwisało z brzegów formy. Delikatnie wygładź ciasto na dnie tortownicy. Ułóż serowe nadzienie tworząc na środku małą górkę. Luźnymi fałdami ciasta zakryj nadzienie, a końcówki skręć na środku w węzeł. Przykryj tortownicę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku około 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 17.11.2013 21:12
nie jadłem takiego ,na pewno smaczny chlebek :-)
anemon 12.10.2012 20:03
Dziękuję, a wiesz, że całkiem zapomniałam o tym przepisie i dawno nie piekłam tego chleba.
caralajna 12.10.2012 10:49
fajne są te Twoje przepisy 'kresowe', taki chleb chętnie upiekę, bo bardzo lubię eksperymentować z tym rodzajem wypieków :)
alaaa 06.09.2012 08:05
ta wkładka serowa,rewelacja
Katarzyna59 23.08.2012 16:55
super
cooleczka 15.03.2012 17:47
ciekawy :)
Grazyna0211 04.12.2011 13:37
jestem pod wrażeniem zupełnie coś nawego
ben-ka 21.10.2011 10:07
dla mnie to całkowita nowość!:)
banditka 17.10.2011 12:20
super
treonina 24.09.2011 19:42
nigdy takiego nie jadłam, nawet o nim nie słyszałam :-)
Elżbieta17 25.08.2011 19:00
Pyszny taki chlebek:)
Magdalena1110 05.08.2011 23:43
musi być pyszny
caroline1983 04.08.2011 15:28
Świetnie wyglada i pewnie też tak smakuje
Iwona51
Iwona51 04.08.2011 10:57
ciekawe jak taki chlebek smakuje
1j1o1l1a1 03.08.2011 20:20
apetyczny chlebuś...szkoda, że nie mam urządzenia do pieczenia :(
Seba 03.08.2011 15:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak