Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do pozostałego mleka dodaj masło i delikatnie podgrzewaj do rozpuszczenia się masła, odstaw do przestygnięcia.

Pozostałą mąkę przełóż do sporej miski, wlej wyrośnięty rozczyn, letnie mleko z roztopionym masłem i sól, miksuj około 10 minut. Następnie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze przez moment wyrabiaj rękoma. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość.

Przygotuj nadzienie: włóż do miski pokruszony twaróg, miękkie masło, jajko i całość zmiksuj. Dodaj pokrojone w kosteczkę pozostałe sery i wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószona mąką stolnicę i ponownie dobrze zagnieć ciasto rękoma. Rozwałkuj je na placek o średnicy 50 cm i oprósz mąką, złóż placek na pół, a następnie jeszcze raz na pół tak, aby placek stał się ćwiartką koła. Przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm, umieszczając na środku formy róg ciasta. Rozłóż ciasto tak, aby równomiernie zwisało z brzegów formy. Delikatnie wygładź ciasto na dnie tortownicy. Ułóż serowe nadzienie tworząc na środku małą górkę. Luźnymi fałdami ciasta zakryj nadzienie, a końcówki skręć na środku w węzeł. Przykryj tortownicę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku około 60 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    apetyczny chlebuś...szkoda, że nie mam urządzenia do pieczenia :(
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe jak taki chlebek smakuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Świetnie wyglada i pewnie też tak smakuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    musi być pyszny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Pyszny taki chlebek:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    nigdy takiego nie jadłam, nawet o nim nie słyszałam :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    dla mnie to całkowita nowość!:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    jestem pod wrażeniem zupełnie coś nawego
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    ciekawy :)
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ta wkładka serowa,rewelacja
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajne są te Twoje przepisy 'kresowe', taki chleb chętnie upiekę, bo bardzo lubię eksperymentować z tym rodzajem wypieków :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję, a wiesz, że całkiem zapomniałam o tym przepisie i dawno nie piekłam tego chleba.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    nie jadłem takiego ,na pewno smaczny chlebek :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !