Sposób przygotowania

składniki na masę:
mleko- 1 szklanka
mąka ziemniaczana-1 łyżka
cukier waniliowy-1 opak.
cukier-15 dag
maslo- 15 dag
żółtka- 2 sztuki




Podane w składnikach głownych mąkę(40 dag) i masło (20 dag) należy ze sobą posiekać.



Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, śmietanę i następnie wyrobić i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Ciasto podzielić na 2 części. Na każdym rozsmarować powidła.
6 białek ubić na sztywną pianę, dodać 5 dag cukru. Pianę rozsmarować na piwodłach , na to sparzone rodzynki i orzechy. Następnie upiec.
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie mieszając wlac gorące mleko i trzymać na małym ogniu aż masło zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z masłem. Jeden placek posmarować budyniem i przykryć drugim - bakaliami do góry.

Pieć w temp około 180 stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    ale szkoda, że zdjęcia nie ma :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    berys18

    z pewnością smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pycha !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Super
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli82

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Świetny pomysł :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !