Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Słonecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
mąka 3/4 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
masa
słonecznik łuskany 30 dag
mleko skondensowane 1 puszka
margaryna 1,5 kostki
cukier 1/4 szkl
mleko 1/2 szkl
herbatniki 1 op
czekolada gorzka 1 tabliczka
śmietana 30% 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Słonecznik

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180°C.
Masa: mleko gotujemy w puszce przez 3 godziny, studzimy. Słonecznik wykładamy na patelnię, dodajemy mleko, cukier oraz pół kostki KASI i prażymy. Następnie, po uprażeniu masę wykładamy na blaszkę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymamy, aż się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu masę kruszymy wałkiem do ciasta.
Wystudzone mleko skondensowane ucieramy z pozostałą kostką KASI. Do masy dodajemy 3/4 słonecznika i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Na masie układamy herbatniki. Czekoladę gorzką wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy polewą herbatniki i posypujemy pozostałym słonecznikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 06.11.2011 19:39
super
marcia71 11.09.2011 13:00
smaczna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak