Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po bułgarsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
pomidory 3 sztuki
cebula 3 sztuki
ryż 1 szklanka
papryka 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
olej 4 łyżki
kolendra 10 ziarenek
sól
pieprz
estranon 1/2 lyżeczki
bulion 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po bułgarsku

Kurczaka podzielić na 8 części, usuwając grube kości grzbietowe, włożyć na głęboką patelnię z mocno rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Obsmażyć, przełożyć do rondla. Utrzymywać w cieple. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić drobniutko posiekaną cebulę. Dodać suchy ryż i przyprawy i, mieszając, smażyć na dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotawego koloru, przełożyć do rondla z kurczakiem. Na patelnię wlać resztę oleju, dodać wypestkowaną i pokrajaną w krążki paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i smażyć chwilę. Gdy papryka zwiotczeje, przełożyć ją do rondla z mięsem. Dodać obrane ze skóry pomidory, zalać gorącym bulionem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak