Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolendrowe brioszki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mleko 100 ml
cukier 30 g
mąka 400 g
sól 1 łyżeczka
nasiona kolendry 1 łyżeczka
jajko 3 sztuki
masło 150 g
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kolendrowe brioszki

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i zasypać cukrem- rozbełtać razem i zostawić na 15 minut.
Jajka wbić do miseczki i dokładnie roztrzepać widelcem.
Nasiona kolendry rozbić w moździerzu.
Do drożdży dosypać sól, mąkę wymieszaną z kolendrą i kurkumą i wlać jajka (zostawić troszkę do posmarowania bułeczek). Wymieszać, łącząc wszystkie składniki- jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku pokrojone w kostkę masło i przez cały czas wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki- ok. 10 minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować formę muffinkową- do każdego wgłębienia włożyć papilotkę.
Ciasto podzielić na 12 równych kawałków. Z każdej części oderwać mały kawałek ciasta i uformować w dłoniach niewielką kulkę, a z reszty ulepić większą kulkę. Wkładać większe kulki do papilotek, robić palcem dziurkę, w każdej z nich, i do wgłębień włożyć mniejszą kulkę. Uformowane bułeczki zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować zostawionym, roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut- bułeczki powinny się pięknie zarumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguus 03.08.2011 14:45
Ciekawa propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak