Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ze słonecznikiem.
* 25 dag makaronu typu ryżyk
* 50 dag pieczarek
* 10 dag wyłuskanych ziaren słonecznika
* pęczek drobnego szczypiorku (siedmiolatka)
* 125 ml jogurtu naturalnego bez cukru
* 125 ml majonezu
* 2-3 duże ząbki czosnku
* olej do smażenia
* sól,pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie,wg.instrukcji na opakowaniu.Odcedzić.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Pieczarki opłukać,osuszyć.Pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.Wystudzić i osączyć.Posolić i opieprzyć.
Szczypior opłukać i posiekać.
Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawić do smaku.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać i schłodzić.