Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina po węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion 1 szklanka
cebul 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
papryczka chili 1 szczypta
smietana 18% 100 ml
mleko 2 łyżki
masło
oliwa
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cielęcina bez kości 50 z udźca

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina po węgiersku

Cielęcinę kroimy w poprzek włókien na 5 cienkich plastrów. Plastry lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące. Smażymy na gorącym oleju. Przekładamy do ciepłego rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Przekładamy do niej znów mięso, podlewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem ok 15 min. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy do sosu z mięsa i bulionu, doprawiamy papryką chili i słodką. Zalewamy śmietaną, wymieszaną z mlekiem i łyżeczką mąki. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 2 min.,by mąka straciła smak surowizny. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i piękny jasnoczerwony kolor. Gdy trzeba, doprawiamy sos do smaku. Podajemy ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 21.10.2011 21:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak