Sposób przygotowania

Cielęcinę kroimy w poprzek włókien na 5 cienkich plastrów. Plastry lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące. Smażymy na gorącym oleju. Przekładamy do ciepłego rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Przekładamy do niej znów mięso, podlewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem ok 15 min. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy do sosu z mięsa i bulionu, doprawiamy papryką chili i słodką. Zalewamy śmietaną, wymieszaną z mlekiem i łyżeczką mąki. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 2 min.,by mąka straciła smak surowizny. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i piękny jasnoczerwony kolor. Gdy trzeba, doprawiamy sos do smaku. Podajemy ciepłe.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !