Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

turecka baklawa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożone ciasto filo 500 dag
masło 25 dag
orzechy włoskie 50 dag
orzechy pistacjowe 15 dag
cukier 5 łyżek
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 20 dag
miód 5 łyżek
sok z cytryny
skórka z cytryny
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: turecka baklawa

Ciasto filo rozmróź, a masło sklaruj.
Orzechy włoskie i pistacjowe posiekaj (część pistacji zostaw do dekoracji). Wymieszaj je z cukrem, tartą bułką i cynamonem.
Blachę posmaruj masłem. Ułóż w niej 3 placki ciasta, każdy smarując stopionym masłem.
Wyłóż warstwę nadzienia, przykryj 2 plackami posmarowanymi masłem i jeszcze raz powtórz czynność. Na koniec wyłóż nadzienie, przykryj 3 plackami posmarowanymi masłem i piecz ok. 40 min. w temp. 200 stopni.
Syrop: Cukier, miód, sok i skórkę z cytryny zagotuj ze szklanką wody. Syropem zalej ciasto i piecz 10 min. w temp. 160 stopni. Posyp orzechami pistacjowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak