Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z kminkiem
Do pozostałej letniej wody dodaj mielony kminek i sól, mieszaj do rozpuszczenia się soli.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj gotowy rozczyn, letnią wodę z kminkiem i solą. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 8-10 minut. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiaj rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką.
Z ciasta uformuj wałek i przełóż do natłuszczonej formy o wymiarach 20x30 cm. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto natnij ostrym nożem na głębokość 1 cm. Posmaruj mlekiem i posyp ziarnami kminku.
Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 40 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.