Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do pozostałej letniej wody dodaj mielony kminek i sól, mieszaj do rozpuszczenia się soli.

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj gotowy rozczyn, letnią wodę z kminkiem i solą. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 8-10 minut. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiaj rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką.
Z ciasta uformuj wałek i przełóż do natłuszczonej formy o wymiarach 20x30 cm. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto natnij ostrym nożem na głębokość 1 cm. Posmaruj mlekiem i posyp ziarnami kminku.

Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 40 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Super chlebek.... Dość często taki kupuję, ale pieczony samemu musi być znacznie lepszy:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    swojski najlepszy
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Uwialbiam aromat kminku
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    nigdy sama nie piekłam chleba ale ta propozycja jest bardzo kusząca, no i ten kminek... uwielbiam
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ewelina, to bardzo prosty chleb, zawsze się udaje, w sam raz na początek przygody z pieczeniem chleba.
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam robić domowe chlebki
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    a ten zapach......to dopiero rozkosz:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    jeta72

    domowy najlepszy :-)
  • 4
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Chlebek świetny ,bo domowy.......smaczek kminkiem poprawiony, mąką pszenną podsypany, wyszedł piękny i rumiany!
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Pięknie Misiu podsumowałaś moje chlebowe wyczyny. Dziękuję, a chleb polecam, bo smaczny.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    nie ma to jak domowy chleb, i jego zapach podczas pieczenia :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ależ on musi pachnieć
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Rzeczywiście pachnie wspaniale, zwłaszcza w czasie pieczenia.
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetny,warto spróbować a efekt i smak zachęca i uzależnia:)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ja tylko kminku nie lubie chlebek rewelacja
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Iza, kminek nie jest konieczny, można go pominąć lub zastąpić czymś innym np. makiem, czarnuszką lub sezamem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    pyszny taki domowy chlebek
  • 3
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    uwielbiam taki chlebek:)
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Uważam, że kminek to jeden z najbardziej trafnych dodatków do pieczywa :) Nadaje niezastąpionego smaku :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    kusi ten Twój chlebek i to bardzo a zawłaszcza że lubię dodatek kminku w pieczywie
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    W takim razie skuś się, bo to bardzo smaczny, prosty i zawsze udający się chleb.
  • 1
    original
    Opublikowano

    junox

    pyszny chlebek
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję bardzo.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !