Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fryjadelki z majerankiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 40 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko 1 szt.
majeranek posiekany 1 łyżka
posiekany szczypiorek 1 łyżka
żółta papryka (świeża) 1/2 szt.
sól
majonez 4 łyżki
jogurt 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
curry 1/2 łyżeczki
płatki suszonej papryki
olej
natka pietruszki 1 łyżka
papryka czerwona 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: fryjadelki z majerankiem

Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła drobniutko pokrojone papryki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 2 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi formuj małe frykadelki.
Układaj na natłuszczonej aluminiowej blaszce do grilla i smaż obracając ok. 15 min.
Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Posyp płatkami papryki.
Frykadelki wyłóż na półmisek, sos podawaj w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak