Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyzka
mleko 1/2 litra
cukier 3/4 szklanki
masło 1 kostka
żółtko jajek 4 szt
jaja 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki

rozczyn:
drożdże szczypta soli, łyżka cukru, poł szklanki ciepłego mleka i trochę mąki- wymieszać do uzyskania jednolitej masy. ( masa powinna być taka jaką ma kwaśna smietana).
odstawić do wyrośniecia.
jaja połączyć z cukrem podgrzać mleko i wszystko połączyć. ciasto powinno odchodzić od ręki. na koniec dodać roztopiony tłuszcz. przykryć ręcznikiem pozostawić aż wyrośnie. formowac łódeczki, posmarowac roztrzepanym jajem i peć w piekarniku na złoto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak