Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik domek tiramisu

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
herbatniki 30 sztuk
mascarpone 250 g
cukier 1/2 szklanki
masło 100 g
amaretto 4 łyżki
kawa 1/4 filiżanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
wrzątek 2 łyżki
kakao 1 łyżka
Polewa:
gorzka czekolada 100 g
kawa 1/4 filiżanki
amaretto 2 łyżki
masło 1 łyżka
biszkopty podłużne 5 sztuk
ser biały twarogowy 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik domek tiramisu

Dwie łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem tak, żeby zapełniona była połowa filiżanki. Połowę tej kawy wykorzystamy do ciasta, a drugą połowę do polewy.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, do dokładnie wymieszać dolać do tego kawę przeznaczoną do ciasta i 4 łyżki likieru amaretto.
Do miski wrzucić biały ser, ser mascarpone, cukier i miękkie masło pokrojone w kostkę. Dodać żelatynę z kawą i amaretto. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Biszkopty do tiramisu bardo dokładnie pokruszyć (można to zrobić za pomocą wałka). Pokruszone biszkopty dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Obie części wstawić na 30 minut do lodówki.

Na tacy rozłożyć folię spożywczą. Ułożyć na niej 15 herbatników w trzech równych rzędach, krótszym bokiem do siebie (czyli poziomo).
Białą masę serową i rozsmarować ją na herbatnikach. Teraz należy ułożyć drugą warstwę herbatników, ale tym razem środkowy rząd ułożyć pionowo a nie poziomo- dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek.
Na drugiej warstwie herbatników rozsmarować kakaową masę serową.
Pomagając sobie folią należy złożyć ciasto tak, by powstał spadzisty daszek. Całe ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.

W tym czasie można przygotować polewę czekoladową.
Dobrą gorzką czekoladę, z dużą zawartością kakao połamać na kawałki i włożyć do szklanej miseczki. Miseczkę postawić na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miseczki dotykało do lustra wody. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać masło, kawę i likier amaretto. Dokładnie wszystko wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa.
Polewą pokryć sernikowy domek i ozdobić według uznania herbatnikowymi zwierzątkami, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowym itp.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 27.03.2012 11:20
Rzeczywiście wygląd zniewala :) smak pewnie jeszcze bardziej :)
caralajna 02.01.2012 16:37
oryginalny i efektowny sposób podania
Koper 03.08.2011 19:49
Na urodzinki dla dziecka raczej nie polecam ze zwględu na zawartość likieru amaretto :) ale dla pełnoletniego dziecka jak najbardziej :)
Nina7 03.08.2011 14:30
Cudny deser!
Pacia 03.08.2011 12:59
idealne ciasto na urodzinki dla dziecka-świetnie wygląda
IZABELA29 03.08.2011 09:04
bardzo apetyczne arcydzieło
ben-ka 02.08.2011 20:58
Prześliczny!:) za sam wygląd 5+ nie mówiąc juz o smaku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak