Przepis i sposób przygotowania na: Sernik domek tiramisu
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, do dokładnie wymieszać dolać do tego kawę przeznaczoną do ciasta i 4 łyżki likieru amaretto.
Do miski wrzucić biały ser, ser mascarpone, cukier i miękkie masło pokrojone w kostkę. Dodać żelatynę z kawą i amaretto. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Biszkopty do tiramisu bardo dokładnie pokruszyć (można to zrobić za pomocą wałka). Pokruszone biszkopty dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Obie części wstawić na 30 minut do lodówki.
Na tacy rozłożyć folię spożywczą. Ułożyć na niej 15 herbatników w trzech równych rzędach, krótszym bokiem do siebie (czyli poziomo).
Białą masę serową i rozsmarować ją na herbatnikach. Teraz należy ułożyć drugą warstwę herbatników, ale tym razem środkowy rząd ułożyć pionowo a nie poziomo- dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek.
Na drugiej warstwie herbatników rozsmarować kakaową masę serową.
Pomagając sobie folią należy złożyć ciasto tak, by powstał spadzisty daszek. Całe ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie można przygotować polewę czekoladową.
Dobrą gorzką czekoladę, z dużą zawartością kakao połamać na kawałki i włożyć do szklanej miseczki. Miseczkę postawić na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miseczki dotykało do lustra wody. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać masło, kawę i likier amaretto. Dokładnie wszystko wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa.
Polewą pokryć sernikowy domek i ozdobić według uznania herbatnikowymi zwierzątkami, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowym itp.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.