Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szl
rodzynki 20 dkg
mleko 0,5 szkl
masło 3 łyżki
winiak 2 łyżki
drożdże 8 dkg
cukier 1/4 szkl
olej do smażenia
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki z rodzynkami

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Odcedzić polać winiakiem. Do mąki dodawać powoli stopione masło, drożdze, jajko i cukier. Dokładnie zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po ok godzinie ciasto ponownie wyrobić, dodać rodzynki i odstawić na 15 min.
Nabierać ciasto opryuszoną lyżką mąką, formować dłońmi kulki. Kłaść je na gorący tłuszcz i smażyć po 3 min z każdej strony.
Osączyć i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 31.10.2010 10:07
brzmia pysznie
caroline1983 22.07.2010 23:48
Ciekawy przepis
kasiurek 15.07.2010 10:31
bardzo fajny przepis
grasylwia 09.07.2010 00:29
bardzo ciekawy ,ja uwielbiam rodzynki
Katarzyna/kate1980 28.06.2010 12:38
a dla mnie przepis wydaje się całkiem fajny
rosik93 28.06.2010 00:08
Nie przepadam za rodzynkami:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak