Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić je na pół. Jedna część owinąć woreczkiem foliowym i zamrozić. Drugą również podzielić na dwie części i każdą osobno zamrozic w torebce foliowej.
Przygotować odpowiednią formę - tortownicę o sr. 28 - 30 cm lub formę o wymiarach 24 cm x24 cm (lub wiekszą).
Większą część ciasta zetrzeć na dno formy, równo rozprowadzić kruszonką.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i położyć przecięciem do dołu. Oprószyć je prze sitko kakao. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Na truskawki zetrzeć drugą część ciasta, na to nałożyć pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    bardzo apetyczne
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Pyszności!
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajne ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !