Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Watruszki z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mleko 200 ml
żółtko jajek 3 szt.
masło 5 łyżek
cukier 60 g
drożdże 20 g
sól 1 szczypta
jajko 1 szt.
jajko 2 szt.
cukier 50 g
masło 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
twaróg 300 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Watruszki z serem

Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1/3 mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Połączyć z wyrośniętym zaczynem, dodać resztę mąki, sól i dokładnie wyrobić. Dodać rozpuszczone (ostudzone) masło, wyrabiać dalej, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.
Twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i wanilią na puszystą masę, dodać ser. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe porcje o wadze ok. 50 g (wyszło mi 15 sztuk). Z każdej z nich uformować kulkę, lekko spłaszczyć, w środku zrobić spore wgłębienie i napełniać je masą serową.
Układać na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, w dość dużych odstępach. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (ja smarowałam bułeczkę przed nałożeniem farszu - masa serowa jest dosyć luźna i ciężko by było smarować nie rozmazując sera). Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam12 25.09.2011 10:53
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak