Sposób przygotowania

Drożdże utrzeć z cukrem i 3łyżkami letniej wody i zostawić na 10min w ciepłym miejscu.Następnie połowę mąki przesiać do miski.wlać przegotowaną ciepłą wodę (2szkl)i rozrobić drożdże.Zaczyn dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu.Gdy zaczyn urośnie dodać sól,pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić gładkie,lśniące ciasto.Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Przygotować farsz:nasiona kminku ułożyć na sicie,przelać wrzątkiem,osączyć.Posiekać cebulę i zeszklić na stopionym maśle.Bryndzę utrzeć ze śmietaną i żółtkiem,stopniowo dodawać cebulę i kminek.Przyprawić do smaku pieprzem,szczyptą soli.Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie okrągłe placuszki,w każdym zrobić wgłębienie.Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze,a wgłębienia wypełnić przygotowanym farszem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200C. i piec 45min.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !