Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec mojej mamy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
dżem wiśniowy 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 1/2 litra
kakao 2-3 łyżki
palma kaśia 1 kostka
czekolada mleczna 1 tabliczka
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec mojej mamy

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, stopniowo dodawać do nich cukier. Cały czas ubijając, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu do jajek i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej formy. Piec ok. 20 minut. Ostudzić. Ugotować budyń na mleku wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Palmę ukręcić z cukrem pudrem, dodawać do niej zimny budyń po 1 łyżce cały czas ucierając. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Ciasto przekroić na pół. Jedną część nasączyć sokiem z jednej cytryny wymieszanym z 1/2 szklanki wody i 4 łyżkami cukru. Na ciasto rozłożyć dżem, na to krem z kakao. Przykryć drugą częścią ciasta i znowu nasączyć. Ciasto posmarować białym kremem. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 04.02.2013 23:17
Bardzo smakowite ciasto.
kate.500 22.10.2012 21:24
super ciacho
Ada-Gaba 15.05.2012 11:03
pyszne ciacho
Norgiusz 29.02.2012 12:26
super
Izabela/bella81 29.10.2011 12:22
wygląda apetycznie
BernadettaP 20.10.2011 19:00
Ależ nabrałam na niego ochotę...
Weronika_eM 28.09.2011 19:47
przepyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak